Hírek

Autóipari irányú kutatások a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél

2019.04.09.

Az Albacomp személygépkocsiba szerelhető eCall vészhívója:

Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója az intézet egyéb, az autóiparral, mobilitással összefüggő kutatásairól beszélt.

Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója az intézet egyéb, az autóiparral, mobilitással összefüggő kutatásairól beszélt:

– A kecskeméti projekt mellett milyen más, autóipari irányú kutatás zajlik az intézetben? 
– Az európai segélyhívó rendszer, az eCall használt autókba beszerelhető egység fejlesztésén dolgozunk az Albacomppal. A berendezés kialakítása, beszerelése korántsem olyan egyszerű, mint egy autórádióé. Az esemény GPS pozíció kezelésén túl fontos feladat a baleset tényének megállapítási algoritmusa, a standard vészhelyzeti üzenet továbbítása a segélyhívó központba valamint a manuális segélyhívás és a hangkommunikáció támogatása is. Részletesen tesztelésen vagyunk túl, több tesztre kaptunk lehetőséget a hazai segélyhívó központnál is. A projekt most van záró szakaszában, és az engedélyezés után az Albacomp gyártani és forgalmazni is fogja a berendezést.

– Hogy lehet üzletileg fenntartható a termék, ha a segélyhívó rendszer lassan minden új autóba kötelezően beépítendő kiegészítő lesz? Mert a jelenlegi hazai használtautó-park – legyen az bármilyen nagy is – egyszer majd csak kikopik.
– Egyrészt még mindig nincs beépítve minden új autóba a rendszer, hiszen csak az új engedélyek kiadásának feltétele. Másrészt arra számítunk, hogy a használtautó állomány összetétele nem fog egyik pillanatról a másikra megváltozni, 2018 adat szerint csak 2% az új autók aránya, miközben a 10 év fölötti autók aránya folyamatosan emelkedik. És az újítással nemcsak Magyarországra, hanem az egész közép-kelet-európai piacra célzunk.

Forrás, további információk:

autopro.hu

Vissza